O prezentare succinta a unui atelier ar fi urmatoarea:
Taiat sticla -> Spalat sticla -> Aplicare sigilant pe bagheta (cu extruzor de butil - utilaj de butilat) -> Presare foi geam cu bagheta intre ele -> Aplicare sigilant final.
Utilajele de extruzare a tiokolului (thiokol extruder) si a siliconului mono-component sunt folosite in industria geamului termoizolator pentru facilitarea sigilarii finale – aplicarea siliconului pe marginile celor 2/3 foi de sticla care compun geamul termopan. Exista mai multe variante de astfel de echipamente:
- Extruzor THIOKOL bicomponent (BAZA si CATALIZATOR) pe baza de polisulfide in care proportiile de mixare pot fi diferite;
- Extruzor de silicon bicomponent (BAZA si CATALIZATOR) pe baza de poliuretan in care proportiile de mixare sunt fixe;
- Extruzor de silicon MONOcomponent pe baza de poliuretan.
Utilajele pentru bicomponent sunt compuse din doua pompe pneumatice (una pentru baza si una pentru catalizator), spatii de fixare a celor doua rezervoare/butoaie, o unitate de dozare a amestecului, o unitate de mixare si un pistol special de aplicare a sigilantului final rezultat in urma mixarii.
In cazul utilajelor pentru monocomponent exista doar o singura unitate de pompare nemaifiind necesare unitatile de mixare si de dozare. Debitul de silicon se regleaza cu ajutorul unui dispozitiv special aflat inaintea pistolului de aplicare sau prin insasi tija de actionare a pistolului.
In ambele cazuri, de regula, prin rezervor se intelege insasi ambalajul in care este furnizat materialul de catre producator (butoi de 200L /100 L / 25 L).
Utilajele pentru bicomponent sunt mai pretentioase deoarece necesita instalarea unei rezistente electrice in pompa siliconului BAZA care il va incalzi astfel facilitand operatia de extrudare. In plus, acestea mai necesita si un frigider-incalzitor (freezer-heating unit) care are ca scop pe langa depozitarea celor doua componente si rolul de a impiedica astuparea pistolului de sigilare precum si de incalzire a acestuia inainte de folosire. Mai exact, dupa terminarea operatiunii de sigilare, pistolul se introduce in frigider (la o temperatura de -25/-30 grade celsius) astfel catalizatorul este „inghetat” si se blocheaza solidificarea in capul pistolului; pentru reluarea operatiunii este nevoie ca pistolul sa fie introdus in unitatea de incalzire pentru 1-2 minute la o temperatura de aproximativ +35 grade celsius.
Utilajele pe baza de bicomponent prezinta dezavantajul ca sunt mai complexe (necesita rezistente, unitate de refrigerare-incalzire) insa timpul de uscare este foarte mic permitand astfel o productivitate mai mare.
Unitatile de pompare permit o viteza de sigilare foarte mare cu un efort din partea operatorului foarte mic si de regula presiunea necesara functionarii este de 6-8 bar.
Operarea cu aceste utilaje este manuala insa structura lor modulara permite includerea si in componenta unei linii automate de sigilare (roboti de sigilare).
© 2007